Salvador Castellà (Canet de Mar, 1960-2015) va iniciar la seva trajectòria artística ja des de petit, a l’escola, mentre el mestre explicava a classe, ell feia petits dibuixos als marges dels llibres, van ser l’inici d’una trajectòria artística que va començar quan va fer la primera comunió i els seus pares li van regalar una caixa de pintures a l’oli, els quals van despertar en ell una afició que es va convertir en el que va ser la seva professió: la pintura. Primerament va ser autodidacta, tot i que visitava exposicions de pintura, tallers d’artistes i llegia llibres d’art, concretament el va marcar molt el mestre Sorolla.
Salvador Castellà va fer la seva primera exposició individual de pintura a l’oli a la Sala de l’Esplai de “la Caixa”, Sant Pol de Mar l’any 1992. Format en el taller d’artistes, primer a l’estudi de Francesc Oliver (Calella) del qual va aprendre el concepte del color i desprès al taller de l’Albert Alís (Mataró), amb el qual va aprendre l’art de l’aquarel·la i la forma a través del concepte taca.
Al llarg de la seva carrera expositiva, ha mostrat la seva obra en exposicions nacionals i internacionals, ha assistit assíduament a simposis, trobades, com les de l’Associació Amics Martínez Lozano de Montblanc i homenatges d’aquarel·listes de la península i les illes, a més de les relacions amb França, com els aquarel·listes de l’Aude de Narbona. Ha estat artista convidat a les tres últimes edicions del saló internacional “Aquarelle sans frontières al château de Joviac à Rochemaure”, destacant entre els altres per la manera de treballar l’aquarel·la sobretot en les demostracions “a plen air”.
S’ha d’esmentar el seu pas per l’Agrupació d’Aquarel·listes de Girona i Comarques, de la que va ser vicepresident i després, com a president la va representar a tots els simposis i va organitzar la “Trobada 20 anys” de l’Agrupació amb l’assistència d’aquarel·listes de tot el territori creant un referent en el món associatiu de l’aquarel·la.
En els seus 23 anys de carrera com a artista multidisciplinari, en Vador s’ha deixat seduir per l’oli, l’acrílic, l’aquarel·la, el gravat i l’obra gràfica.
Salvador Castellà era un creador que compaginava el seu treball pictòric amb la docència, impartint classes en diferents cercles i agrupacions artístiques d’arreu de l’Estat, realitzant també cursos intensius, com els de l’aquarel·la al natural, en les edicions XL i XLI a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, i classes magistrals arreu de l’Estat i a l’estranger, obtenint diversos premis i destacats reconeixements. Tanmateix, té una llarga trajectòria expositiva, amb obres en col·leccions públiques i privades i en diverses institucions artístiques de tot el món.
Al juliol de l’any 2000, obre la “sala d’exposicions Les Tines” a Llançà, mostrant la seva obra i la de diversos artistes, fins que el 2004 la va tancar per obrir “Art Nostrum” a Besalú.
També va il·lustrar dues portades de llibres, cartes per restaurants, va fer anagrames per a institucions i va col·laborar amb totes les organitzacions i activitats benèfiques que li van demanar, com l’exposició “Art a les hamaques” l’any 2014, “Lluita mines anti persona”, “Mans Unides”, “Salvem l’Odèon”, “Guerres no”, “Matem-nos”, art per després d’una guerra, Aportació al fòrum universal de les cultures, Fundació Vicenç Ferrer, col·laboració a la marató de tv3 solidaritat amb les malalties cardiovasculars, “Càrites”, “Acuarelas para la Ataxia”, entre altres.
Té obra permanent al Museu de la Marina de Vilassar de Mar, als museus de l’aquarel·la Rafael Requena de Caudete i al Museu de l’aquarel·la de Llançà-Fundació Martinez Lozano.
Ha estat membre de diferents grups, associacions i col·lectius d’artistes, com el Cercle artístic Canetenc, Cercle artístic Malgratenc, Associació Sant Lluc per l’Art, i les Agrupacions d’aquarel·listes de Catalunya, de Girona, Osca, Bascos i Española.
Va ser mereixedor de premis, distincions i mencions honorífiques durant la seva carrera artística què avalen el seu treball artístic. L’últim ha estat el premi de la Generalitat de Catalunya en el concurs “Pinzell d’or”, al Museu de l’Aquarel·la de Llançà.
Cal remarcar la seva actitud d’activista cultural, com impulsor de diversos projectes d’abast local, taules rodones i col·loquis i participant sempre que li demanaven com a membre de jurat i en demostracions, fent de curador i enllaç amb els artistes o els seus familiars, com és el cas de Maria del Carme Pou, Concha Ibáñez o Josep Tenas, del qual va iniciar la catalogació de les seves obres, o l’organització conjunta amb Plataforma Odèon de les exposicions “Homenatge 40 anys de Comediants”, “1714 som i serem” i “Homenatge Ovidi Montllor” i tot un munt de coses més que una vegada el van fer mereixedor de ser candidat a canetenc de l’any.